Terug naar filmpjes menu

Diagnose – Biopsie en longfoto 6/7

Een kleine operatie voor onderzoek (biopsie)
Als er nog onduidelijkheid is over de graad van verdenking, over de plaats(en) van de tumor(en) en over de grootte van de tumor(en), gaat de chirurg soms eerst een kleine operatie doen; een biopsie. Deze biopsie gebeurt onder algehele narcose, omdat de chirurg nu gaat snijden in plaats van prikken. De chirurg gaat snijden op de verdachte plekken.
Soms wordt van te voren een ijzeren draadje in de borst gebracht met behulp van een mammografie-, een echografie- of een MRI-apparaat. Dan kan de chirurg goed zien waar hij of zij moet snijden. De chirurg wil zo genoeg foute cellen of verdacht weefsel hebben om te onderzoeken. Het doel is om de vrouw, zo mogelijk, later met een borstsparende operatie te genezen. Is de tumor te groot of zijn het er meer, dan volgt toch een amputatie van de borst (de borst moet dan helemaal weg).

Longfoto (X-thorax)
Als er kwaadaardigheid is gevonden, komt er zeker een operatie. Daarom wordt ook altijd een longfoto gemaakt om te kijken of de patiënt de operatie wel mag hebben. Zijn de longen goed genoeg voor een operatie?
Maar ook kijkt de radioloog of de longen ‘schoon’ zijn. Bij vergevorderde borstkanker is de borstkanker soms ook naar de longen gegaan. We noemen dit uitzaaiingen of metastasen.
Het is erg belangrijk om dit te weten, want dan zal de behandeling van de ziekte anders zijn.
Het is geen goed nieuws.