Terug naar filmpjes menu

Diagnose – Bloed en scans 7/7

Bloedonderzoek
Ook wordt voor een operatie soms bloedonderzoek gedaan. Is de patiënt in goede conditie? Wat zegt het bloed over de patiënt? Het bloed zegt niets over de borstkanker zelf. Wel als de borstkanker al is uitgezaaid. Dan kunnen er waarden (tumormarkers) zijn, die wijzen op uitzaaiingen in de lever of in de botten. Ook dit is geen goed nieuws.

CT-scan
Een CT-scan (computertomograaf) is soms ook nodig, als er verdenking is op uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. De CT-scan werkt met röntgenstralen en maakt een scan (een soort foto’s) van het hele lichaam. Er wordt vooral naar de lever, de botten en het hoofd gekeken.

Botscan
Een botscan (skelet-scintigrafie) kan de dokter zien of er iets mis is met uw botten. Een paar uur van te voren wordt radioactieve contrastvloeistof ingespoten in een bloedvat in de arm. Daarna worden er foto’s gemaakt. Hierop kan de radioloog zien waar de uitzaaiingen zitten. Vaak heeft de patiënt daar ook pijn. De uitslag hiervan wordt met u besproken.

PET-scan
Ook een PET-scan is een onderzoek van het hele lichaam. Voor een PET-scan spuit de radioloog radioactieve glucose-vloeistof in. Tumorcellen reageren anders op glucose dan gezonde cellen. De tumorcellen nemen de glucose op en worden zichtbaar op de plaatjes. PET-scans worden nog niet zoveel gedaan en zijn ook erg duur.

Operatie
Uiteindelijk is dan de operatie van de borst(en) nodig om de vrouw volledige uitslag te geven van haar ziekte. Met deze definitieve diagnose wordt de verdere behandeling vastgesteld.