Terug naar filmpjes menu

Diagnose – Mammografie en Echografie 3/7

Mammografie
Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Hij wordt gemaakt met röntgenstralen.
In een kamertje moet u uw bovenkleren uit doen en uw ketting af. Een speciale verpleegkundige haalt u op en vraagt u bij het apparaat te gaan staan. Bij een mammografie gaan uw borsten één voor één tussen twee plastic platen. Zowel plat (horizontaal) als rechtop (verticaal). De verpleegkundige legt uw borsten goed en maakt de foto. De plastic platen gaan langzaam naar elkaar toe. Dat is geen prettig gevoel. Dan even niet ademen. ‘Adem inhouden’, roept de verpleegkundige. De foto wordt snel gemaakt en meteen gaan de platen weer van elkaar af.
De foto’s worden meteen getoond aan de radioloog (dit is ook een specialist van het mammateam).
U moet even wachten; als de foto’s goed gelukt zijn, kunt u zich weer aankleden.
Een borstfoto van een vrouw van 50 jaar is gemakkelijker te beoordelen dan een borstfoto van een vrouw van 30 jaar. Het klierweefsel van een 30 jarige is nog heel dicht en stevig. De foto’s bewaart de chirurg in uw medisch dossier waar alle informatie uit alle onderzoeken in gaat.

Echografie
De radioloog maakt ook een ‘echo’. Daarvoor smeert de arts gel (‘contactvloeistof’) op uw borst en op uw oksel. Dan onderzoekt de arts stukje voor stukje uw borst en uw oksel met een kijkapparaat, een soort microfoon . Hij ziet het stukje borst/oksel vergroot op een computerscherm.
Het doet geen pijn. U kunt gewoon met de arts praten en vragenstellen. Kijkt u gerust met de arts mee op scherm. Een echografie werkt met geluidsgolven. Hiermee kunnen ‘verdachte plekken’ in beeld worden gebracht.
Op een echografie kan de arts bijvoorbeeld kalkspatjes (microcalcificaties) zien. Dit zijn hele kleine stipjes. Die ‘kalkspatjes’ kunnen een teken zijn dat er iets niet in orde is. Ook kunnen ‘cystes’ goed bekeken worden. Dit zijn gladde bobbels, gevuld met vocht. Ze zijn meestal goedaardig.
De arts kijkt ook naar de randen van de verdachte plek. zijn die glad of niet? Als de arts iets opvallends heeft gezien, kan hij een fotoafdruk maken van het beeld. Die afdruk is voor de chirurg en uw medisch dossier.