Terug naar filmpjes menu

Diagnose – Punctie 5/7

Dunne naald punctie (cytologische punctie)
Als de mammografie, de echografie en eventueel de MRI aangeven dat er iets aan de hand is, wil de chirurg meer weten. Dan gaat de chirurg prikken in de verdachte plek om hier cellen uit te halen.
Deze cellen bekijkt de chirurg onder de microscoop. De uitslag kan binnen enkele uren bekend zijn.
Een dunne naald punctie gebeurt zonder verdoving. Het doet een beetje pijn. Soms krijgt u later een blauw/gele borst, omdat bij het prikken een bloedvat is geraakt. Dat is niet erg. De uitslag, het oordeel over uw cellen, gaat in uw medisch dossier.

Dikke naald punctie (histologische punctie)
Toch is soms nog een onderzoek nodig. Met een dikke naald zuigt de chirurg, met een plaatselijke verdoving, weefsel op; dit zijn meerdere cellen. De chirurg maakt hierbij soms gebruik van het mammografieapparaat of het echografieapparaat om de plaats in de borst goed te bepalen.
De patholoog-anatoom (ook een specialist van het mammateam) onderzoekt het weggenomen weefsel en geeft de uitslag aan de chirurg. Dit onderzoek kan enkele dagen duren. De uitslag hiervan gaat ook in het medisch dossier.

Goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne)?
Soms zijn al deze onderzoeken nodig om te bepalen of er echt een kwaadaardig gezwel in uw borst zit. Een kwaadaardige tumor noemen we borstkanker of ‘mammacarcinoom’.
Op de mammapoli’s proberen de artsen u deze uitslag binnen 24 uur te geven. Maar dat lukt niet altijd. Als er bijvoorbeeld een dikke naald punctie moet worden gedaan, kost het een paar dagen.

Wat weet u dan? Dan weet u alleen dat er een kwaadaardig gezwel (borstkanker of mammacarcinoom) of verdenking van kwaadaardig gezwel (misschien borstkanker) is gevonden.
De echte (definitieve) diagnose krijgt u pas na een operatie, waarbij zo mogelijk foute cellen in de borst(en) worden weggehaald door de mamma-chirurg. Met dit weefsel doet de patholoog-anatoom veel onderzoeken. Na de uitslag hiervan krijgt u het voorstel voor behandeling (‘het behandelplan’).