Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

Nabehandeling Chemotherapie - Soorten en voorbereiding 2/3

Soorten chemotherapie
Je krijgt een chemobehandeling die precies past bij jouw situatie. Dit is afhankelijk van:
• de soort borstkanker bij jou
• de ernst van de borstkanker bij jou
• je leeftijd
• je conditie
• en je gewicht
Er zijn verschillende chemomedicijnen, die in verschillende combinaties gegeven kunnen worden. Elk medicijn heeft zijn eigen bijwerkingen. Vraag je arts of verpleegkundige om uit te leggen waarom jij deze chemokuur krijgt en waarom zij verwachten dat deze werkt voor jouw herstel.
Vertel duidelijk aan de arts of de verpleegkundige welke medicijnen je al gebruikt, bijvoorbeeld voor diabetes of voor reuma. Daar moet rekening mee gehouden worden.

De behandelingen worden in het ziekenhuis op de polikliniek, bij de afdeling Oncologie gegeven. Na elke chemokuur ga je weer naar huis. Meestal krijg je de chemische stoffen via een infuus in je arm.
Het toedienen van een kuur kost ongeveer 1½ tot 2½ uur. Er zitten meestal 2 of 3 verschillende medicijnen in 1 ‘kuur’. Aan een soort kapstok (de ‘infuuskapstok’) hangen een paar plastic zakken met chemovloeistof. Dat is je ‘kuur’.

Het ziekenhuis heeft speciale kamers voor het geven van chemotherapie. Daar staan gemakkelijke stoelen of ligbanken. Je kunt tijdens het infuus met een koptelefoon naar muziek luisteren, iets lezen of naar TV kijken. Als een vriendin bij je is, of je partner, kan je de tijd samen doorbrengen.

Als het klaar is, kan het kan zijn dat je je niet lekker voelt. Daarom is het handig als iemand je ophaalt. Je kunt ook met een taxi naar huis. Zorg dan dat je eerst weet of de kosten vergoed worden door je ziektekostenverzekering.

De voorbereiding
Voordat de behandeling begint, krijg je een gesprek met een speciale verpleegkundige. Dit is een belangrijk gesprek, dus vraag van tevoren of er een officiële tolk geregeld kan worden! Deze verpleegkundige regelt de afspraken voor je. Ze geeft je een afsprakenschema mee voor je chemokuren en voor bloedprikken.
Bloedprikken gebeurt op de dag vóór de volgende kuur. Het bloedonderzoek laat zien of je gezonde cellen al weer voldoende hersteld zijn om een nieuwe kuur aan te kunnen. Je moet hiervoor dus elke keer naar het ziekenhuis.

Er zullen veel vragen aan je gesteld worden. Bijvoorbeeld over je conditie en hoe je eet en drinkt op dit moment. Zelf zul je ook veel vragen hebben.

Bijvoorbeeld:
• Hoe zal de behandeling verlopen?
• Welke bijwerkingen kan ik verwachten?
• Hoe kan ik omgaan met de bijwerkingen?
• Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis?