Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

Nabehandeling Radiotherapie - Voorbereiding 2/3

Hoe word je behandeld?
Gemiddeld bestaat de bestraling van een borst en eventueel het borstbeen, het sleutelbeen of de oksel, uit een serie behandelingen. Deze behandelingen zijn elke werkdag en duren een paar weken. Maar er zijn ook behandelingen waarbij je maar 3 x per week wordt bestraald. Dan met een hogere dosis per keer.
De totale dosis wordt in porties gegeven. De gezonde cellen zullen zich iedere keer voor het grootste deel herstellen. De kankercellen kunnen dit minder goed en zullen geleidelijk afsterven. De radiotherapeut besluit wat voor jou het beste is.

Voordat de behandeling begint krijg je van een speciale bestralingsverpleegkundige voorlichting. In dat gesprek zal alles goed worden uitgelegd. Ook over hoe je je huid moet verzorgen tijdens de bestraling. Over wat je wel en niet mag gebruiken. En wat de bijwerkingen zijn. Neem vooral iemand mee die meeluistert en ook vragen stelt.

De voorbereiding
Vaak wordt een CT-scan en/of MRI-scan gebruikt bij de voorbereiding. Een CT-scan is een speciaal foto-apparaat voor je hele lichaam. Het wordt gebruikt voor de berekening van de bestraling. Er wordt bepaald vanuit welke richtingen de stralen het beste de tumor kunnen bereiken.

Dit wordt heel nauwkeurig berekend, zodat het gezonde weefsel en de gezonde organen zo veel mogelijk gespaard blijven. Daarna wordt de plek die bestraald moet worden, afgetekend met een speciale viltstift. Die is moeilijk afwasbaar. Vaak worden er ook 1 of meer tatoeages in de huid gezet om de stralen elke dag precies hetzelfde te kunnen richten.