Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

Nabehandeling Radiotherapie - De behandeling 3/3

De behandeling
Tijdens de bestraling lig je met bloot bovenlichaam op een tafel. Met een scan en met hele dunne lichtlijnen, word je precies recht gelegd. De bestraling zelf duurt maar een paar minuten. Je voelt, ziet en ruikt er niets van, en het doet geen pijn. Het apparaat maakt alleen geluid. Soms wordt de plek vanuit verschillende hoeken bestraald en wordt het apparaat tussendoor opnieuw ingesteld.
Je blijft al die tijd in dezelfde houding liggen. Tijdens de bestraling ben je alleen in de kamer, maar via een microfoontje en een tv-monitor kun je praten met de radiotherapeutisch laborant. De arm die aan de kant van de geopereerde borst zit, wordt weggedraaid en soms extra ondersteund.
Het is belangrijk dat je die arm kan draaien, om de juiste houding tijdens de bestralingen goed vol te houden. Hier moet je na je operatie goed op letten. Vraag naar goede armoefeningen.

Na de behandeling
Na afloop kun je direct naar huis. Je bent tijdens en na de bestraling niet radioactief en je geeft geen licht. Er blijft geen straling in je lichaam achter.
Zodra het bestralingstoestel uit is, is ook de straling weg. Wel werkt de bestraling nog enige tijd door. De kankercellen die bestraald zijn willen zich eigenlijk herstellen, maar kunnen dat niet meer en gaan langzaam dood. Ook na de laatste behandeling kan dit nog weken doorgaan.

Voor de behandelingen moet je dagelijks, of drie keer per week, naar het ziekenhuis om enkele minuten bestraald te worden. Steeds weer in dezelfde houding. Dat kan vermoeiend zijn. Ook al is de behandeling zelf maar kort, je dagen worden er toch sterk door bepaald.

Als alle bestralingen achter de rug zijn, kun je een leeg of eenzaam gevoel hebben omdat je ineens niet meer de zorg en aandacht van het ziekenhuis krijgt. Veel mensen realiseren zich dan pas wat er aan de hand is. Je kunt hierover praten, met een lotgenoot, je familie of de mammacareverpleegkundige.