Informatie over borstkanker voor vrouwen

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker.
Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans dat je als vrouw geneest. Maar wat is borstkanker en wat zijn de kenmerken van borstkanker?

Wat is borstkanker?

Wat is borstkanker precies? Ons lichaam maakt de hele dag door nieuwe cellen aan, zodat we gezond blijven. Maar soms gaat iets niet goed en ontstaat er een gezwel. Zo’n gezwel wordt ook wel tumor genoemd.

Goedaardig of kwaadaardig

Deze tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor is meestal goed te behandelen. Maar wanneer de tumor kwaadaardig is, heb je borstkanker. De slechte cellen van de tumor kunnen zich ook verspreiden naar andere plekken in het lichaam.

Onderzoek in het ziekenhuis

Jouw huisarts kan bij een controle misschien iets ontdekken dat lijkt op borstkanker. Er is iets anders aan de borst te zien of te voelen. Een knobbeltje of een verkleurd stukje huid bijvoorbeeld. Dat noemen we een afwijking. Of uit het bevolkingsonderzoek blijkt dat je risico loopt op borstkanker. Je gaat in dat geval naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Goedaardige afwijking

Komt er uit het onderzoek dat de afwijking in de borst goedaardig is? Dit betekent dat je geen borstkanker hebt. Soms kan de afwijking weggehaald worden. Dat bespreekt de arts met jou.

Is de afwijking in de borst goedaardig? Dan heb je geen borstkanker

Kwaadaardige afwijking

Soms blijkt uit het onderzoek dat de afwijking misschien niet goedaardig is. Dan is er weefselonderzoek nodig. Dit betekent dat de arts een stukje weefsel (cellen) uit de borst weghaalt. Dit weefsel wordt onderzocht. Blijkt de afwijking kwaadaardig? Dan heb je borstkanker

Mammarosa helpt je verder

Wanneer je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is dat heel heftig nieuws. Je krijgt veel informatie en hebt waarschijnlijk ook veel vragen. Het is belangrijk dat je alle informatie over borstkanker van de artsen en verpleegkundigen goed snapt.

Het is belangrijk dat je alle informatie van de artsen en verpleegkundigen goed snapt

Hulp van een lotgenoot

Mammarosa kan daarbij helpen. Mammarosa kan je in contact brengen met een lotgenoot (buddy). Deze vrouw spreekt dezelfde taal en heeft ook borstkanker gehad. Ook komt zij uit dezelfde cultuur. Je kan met haar over borstkanker praten.

De lotgenoot kan met jou meegaan naar de gesprekken in het ziekenhuis of bij de dokter. Zij kan namens jou vragen stellen. Zo krijg je meer informatie over borstkanker. Ze herkent jouw situatie, begrijpt je zorgen en helpt je.

Activiteiten en voorlichtingen

Mammarosa organiseert ook activiteiten en voorlichtingen voor vrouwen met borstkanker. Daar praten we open en veilig over onderwerpen als: wat is borstkanker, hoe herken je borstkanker en hoe ga je ermee om?

De voorlichtingen en activiteiten zijn in ziekenhuizen, buurthuizen, op scholen en in religieuze instellingen (zoals de moskee). Er is vaak een tolk aanwezig in jouw taal. Je mag ook een eigen tolk meenemen (zoals een zus of vriendin).

Vragen? Neem contact op via dit formulier.

Heb je vragen aan Mammarosa? Bijvoorbeeld over het vinden van een lotgenoot?  Vul dan het formulier rechts in.

Vul je gegevens in

"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan

Naam(Verplicht)
Waar gaat je vraag over?(Verplicht)
Met welke regio wil je contact?(Verplicht)