Bevolkingsonderzoek borstkanker: dit is het

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans heel groot dat de vrouw beter wordt. Daarom kunnen vrouwen ouder dan 49 gratis iedere drie jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hoe werkt dit onderzoek precies? En waarom moet je hieraan meedoen? We leggen het uit.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Als je als vrouw in Nederland tussen de 49 en 52 jaar oud bent, krijg je elke 2 of 3 jaar een uitnodiging om je te laten onderzoeken op borstkanker. Dit wordt een bevolkingsonderzoek borstkanker genoemd en vindt meestal plaats bij jou in de buurt. Dit onderzoek is gratis.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is er voor vrouwen tussen de 49 en 75 jaar, omdat zij het meeste risico lopen om borstkanker te krijgen.

Het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. Je mag dus zelf bepalen of je hier aan meedoet. Heb je vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met je huisarts. Die helpt je hier graag mee verder.

Waarom moet je meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Dit bevolkingsonderzoek bestaat om borstkanker zo snel mogelijk te ontdekken. Het is erg belangrijk dat je als vrouw meedoet aan het onderzoek. Hoe sneller borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans dat jij als vrouw weer beter wordt.

Hoe sneller je borstkanker ontdekt, hoe groter de kans dat je weer beter wordt

Hoe weet ik of ik uitgenodigd ben?

2 tot 3 weken voor het onderzoek krijg je een uitnodiging. Deze uitnodiging krijg je via een brief. Het is belangrijk dat je deze brief opent. Bekijk hier een voorbeeld van een uitnodigingsbrief.

  • Woon je de provincie Zuid-Holland of Zeeland? Dan krijg je de brief van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Klik op de link om hun logo te zien.
  • Woon je in de provincie Noord-Holland, Flevoland of Utrecht? Dan krijg je de brief van Bevolkingsonderzoek Midden-West. Klik op de link om hun logo te zien.
  • Woon je de provincie Groningen, Friesland of Drenthe? Dan is de afzender van de brief Bevolkingsonderzoek Noord. Klik op de link om hun logo te zien.
  • Woon je in de provincie Gelderland of Overijssel? Dan is de afzender van de brief Bevolkingsonderzoek Oost. Klik op de link om hun logo te zien.

Doe mee, ook als je je gezond voelt

Je voelt je gezond en goed. Daarom twijfel je misschien om mee te doen aan het onderzoek. Toch is het aan te raden om je te laten onderzoeken. Je kan namelijk borstkanker hebben zonder dit te merken. Het onderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Hoe werkt het onderzoek?

Het onderzoek gebeurt op een locatie bij jou in de buurt, in een onderzoekscentrum. Daar werken alleen vrouwen. Het adres waar je naartoe moet, staat in de brief.

Er worden twee foto’s (röntgenfoto’s) gemaakt van elke borst. Er wordt gekeken of er veranderingen te zien zijn. Binnen 10 dagen ontvang je de uitslag van het onderzoek. Als er veranderingen te zien zijn of als er extra’s foto’s gemaakt moeten worden, is verder onderzoek nodig.

Voorbeeld deelname bevolkingsonderzoek

Een voorbeeld van Anouk. Op een dag ontving Anouk een brief. Bij het open maken schrikt ze, want de brief gaat over een borstkankeronderzoek. Maar ze is toch helemaal niet ziek?

Ze gaat naar de buurvrouw voor meer informatie. Anouk begint over de brief. De buurvrouw zegt dat ze dezelfde brief heeft gekregen. De buurvrouw is wat ouder dan Anouk, dus heeft al een keer eerder meegedaan aan het bevolkingsonderzoek.

Anouk en de buurvrouw drinken een kopje koffie en nemen de brief door. Anouk is uitgenodigd om 11.05 uur. De buurvrouw om 11.20 uur. Ze besluiten samen naar het onderzoek te gaan.

Wil jij ook in contact komen met iemand waarmee je veilig kunt praten over borstkanker? Lees dan hier verder.

Wat als ik nu wat in mijn borst voel?

Misschien controleer je zelf ook wel eens je huid of borst. Zie of voel je (één van) deze kenmerken? Ga dan naar je huisarts. Wacht niet totdat je mee kan doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ook als je jonger bent dan 50 jaar.

Veelgestelde vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker

Op de website van het RIVM vind je heel vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker. Maar je mag ook altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag.

Contact met Mammarosa

Vragen over borstkanker? Of wil je contact opnemen met Mammarosa? Vul dan het formulier rechts in.

Vul je gegevens in

"(Verplicht)" تحدد الحقول المطلوبة

Naam(Verplicht)
Waar gaat je vraag over?(Verplicht)
Met welke regio wil je contact?(Verplicht)