Tips voor partners, vrienden en familie van iemand met borstkanker

Je moeder, partner, dochter, tante, nicht, kennis of vriendin krijgt borstkanker. Dat is een moeilijke situatie. Natuurlijk voor de vrouw zelf. Maar familie en vrienden hebben ook veel vragen en zorgen. Hoe kun je het beste helpen? En waar moet je rekening mee houden? Op deze pagina vind je tips.

5 tips om de vrouw te helpen

Wanneer een vrouw in jouw omgeving borstkanker krijgt, wil je haar misschien helpen. Maar hoe doe je dat? Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hulp. Ook vinden veel vrouwen om hulp vragen enorm lastig , zelfs als ze erg ziek zijn. Hoe kun je helpen?

 1. Bied aan om mee naar de dokter of de arts te gaan
  Samen begrijp je meer dan alleen. Je ontlast hier de partner ook mee omdat die meestal meegaat naar de gesprekken.
 2. Ga mee naar de behandelingen
  Krijgt de vrouw chemobehandelingen of bestralingen, ga dan met haar mee naar een behandeling. De behandeling is zwaar. Voor het lichaam, maar ook omdat patiënten vaak verdrietig of bang kunnen worden. Dan is het fijn als gezelschap voor wat afleiding zorgt.
 3. Breng of haal de vrouw naar het ziekenhuis/arts
  Het helpt iemand enorm als er vervoer wordt geregeld van en naar het ziekenhuis. Dus breng je zus, partner of vriendin naar het ziekenhuis of haal haar op. Dan hoeft zij zich daar niet druk om te maken.
 4. Bied aan om thuis te helpen
  Help met het doen van de was, met stofzuigen of met schoonmaken. Veel vrouwen vinden het erg lastig om te vragen om hulp in het huishouden. Bied dit dus zelf aan.
 5. Bied aan om voor de kinderen te zorgen
  Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van school en het brengen naar de sport. Of doe wat leuks met de kinderen zodat ook de kinderen even ontspannen kunnen spelen.

Praten over borstkanker / met de vrouw: tips

Praten over borstkanker kan eng en moeilijk zijn. Hoe ga je het gesprek aan?

 1. Stel zelf dingen voor
  Voor veel vrouwen is om hulp vragen heel moeilijk. Stel dus zelf voor om te helpen. De vrouw kan zelf bepalen of de hulp nodig is.
 2. Wees eerlijk
  Weet je even niet wat je moet zeggen? Vertel dit gewoon eerlijk. Zeg dat je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden. Eerlijk zijn is belangrijk.
 3. Vraag naar een cijfer
  ‘Hoe gaat het met je?’ is een vraag die voor vrouwen met kanker moeilijk te beantwoorden is. Vraag daarom ‘welk cijfer geef je vandaag?’
 4. Praat niet over de vrouw maar mét de vrouw
  Veel mensen vinden het eng om met de vrouw in gesprek te gaan. Die mensen praten daarom vaak over de vrouw met andere mensen in de kamer. Doe dit niet. Praat altijd met de vrouw, en niet óver de vrouw.
 5. Laat weten dat je aan haar denkt
  Het is erg belangrijk voor de vrouw om te weten dat mensen aan haar denken. Laat daarom weten dat je aan haar denkt. Een simpel berichtje kan al genoeg zijn.

Hoe helpt Mammarosa vrienden en familie?

Mammarosa helpt vrouwen uit alle culturen die te maken krijgen met borstkanker. En ook vrienden en familie. Mammarosa organiseert bijeenkomsten waar ook een familielid of vriendin welkom is.

Meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Naam(Vereist)