Informatie voor zorgverleners

Als zorgverlener zul je ook vrouwen behandelen die borstkanker hebben en de Nederlandse taal niet goed beheersen. Vanwege het taal- en cultuurverschil, kan het erg lastig zijn om de patiënt en familie goed te informeren. Mammarosa helpt hierbij.

Risico's van voorlichting

Ben je mammacare-verpleegkundige, verpleegkundig specialist, arts, huisarts of een ander type zorgverlener? Dan is Mammarosa er voor jou. Want als zorgverlener zal je ook vrouwen behandelen die niet goed Nederlands lezen, spreken en/of schrijven. En omdat deze vrouwen en hun familie niet in hun moedertaal worden voorgelicht, bestaat er een kans dat zij belangrijke informatie niet goed begrijpen.

Omdat vrouwen en hun familie niet in hun moedertaal worden voorgelicht, bestaat de kans dat zij belangrijke informatie niet goed begrijpen

Taboe

Veel vrouwen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, zijn afhankelijk van de vertaling van hun familie. Daarom komt de familie vaak mee op het gesprek met de zorgverlener. Maar in veel culturen ligt er een taboe op het onderwerp borstkanker en/of het vrouwelijk lichaam.

Daardoor worden vragen over het lichaam van de patiënt en seksualiteit vaak vermeden. Persoonlijke maar erg belangrijke vragen worden hierdoor té vaak niet behandeld.

Wil je als zorgverlener op de hoogte blijven van de activiteiten van Mammarosa? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Verwijs door naar Mammarosa

Het is belangrijk dat zorgverleners weten dat Mammarosa deze vrouwen verder helpt. Wanneer je als zorgverlener merkt dat een vrouw met veel vragen zit, niet open over borstkanker kan praten of weinig steun van vrienden en familie krijgt, kan je haar doorverwijzen naar de website van Mammarosa en vertellen over het lotgenotencontact.

Ook kan je met haar toestemming het contactformulier op de website invullen. Mammarosa neemt dan automatisch contact met haar op.

Lotgenotencontact

Mammarosa brengt vrouwen met borstkanker in contact met lotgenoten. Contact met een ervaringsdeskundige uit de eigen cultuur en eigen taal, is erg waardevol. De vrouw kan vrijuit met de lotgenoot praten over borstkanker.

Ook kan een lotgenoot met de patiënt mee naar het gesprek met de zorgverlener. Hierdoor is een tolk misschien niet meer nodig, ontvangt de patiënt alle informatie en kan de zorgverlener efficiënter werken.

Voordelen lotgenotencontact Mammarosa

  • Lotgenoten komen uit dezelfde cultuur en spreken dezelfde taal
  • Lotgenoten kunnen meegaan naar gesprekken met zorgverlener
  • Lotgenoten kunnen (persoonlijke) vragen beantwoorden
  • Lotgenoten bieden emotionele steun, ook ná de behandelingen
Meer informatie

Bijeenkomsten, activiteiten en voorlichtingen

Mammarosa organiseert ook bijeenkomsten en activiteiten voor vrouwen met borstkanker. Ook worden er voorlichtingen in ziekenhuizen, buurthuizen, op scholen, bij zelforganisaties en in religieuze instellingen gegeven. Het is goed dat vrouwen dit weten.

Voorlichtingsmateriaal

Vragen? Neem contact op via dit formulier.

Meer informatie over wat Mammarosa doet? Of andere vragen? Vul dan dit contactformulier in of mail naar secretariaat@mammarosa.nl.

Vul je gegevens in

"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan

Naam(Verplicht)
Waar gaat je vraag over?(Verplicht)
Met welke regio wil je contact?(Verplicht)